Yaşam Kalitesi

Yaşam Kalitesi

Bireyin sağlık huzur ve rahatlık içerisinde yaşamını devam ettirmesidir. Yaşam kalitesi elbette bir miktar gelir gerektirir lakin tanımda da görüldüğü üzere kişiye göre değişkendir. Cüzi miktarda gelir de yaşam kalitesi oluşturabilir. Kaynağına net ulaşamadığım bir bilgiye göre Türkiye de kaliteli yaşam 8000 liraya kadar doğrusal olarak hareket ediyormuş. Yani sekiz bin liradan sonrası sizin yaşam becerilerinize kalmış. Elbette hepimizin sekiz bin lirası yok. Bu sınırı ve gereklilikleri kendi yaşam kalitenizi kendinizi kendiniz belirlemelisiniz ve manevi kaliteyi de unutmamalısınız.

İçinizde Paulo Coelho’nun Simyacı kitabını okuyanlar vardır. Kişisel menkıbe. Kişisel menkıbenizi bulmak da sizi yaşam kalitenizi artırır.

Yaşam Kalitesi öncelikle bireyin insan standartlarında yaşamasına bağlıdır. İnsan standartları diyorum çünkü kişinin sağlığı, güvenliği yaşamı devam ettirecek gerekli ögeleri kapsar. Bunun içine kendi istek ve ayraçlarınızı ekleyebilirsiniz. Daha açık olmak için birkaç örnek verelim. Mesela pirinç, pilavlık pirinç. En ucuz pirinç alıp lapa bir pilav yapmak veya en pahalı pirinci alıp yöntem bilmeden lapa pilav yapmak yerine orta fiyatta pirinç ve biraz yöntem öğrenmekle güzel bir pilava sahip olabilirsiniz. Yani yaşam kalitesi için sadece para konusuna odaklanmayın. Kendinizi de geliştirin.

Elden gelenin biraz daha dışında kalan bir örnek verelim. Ayakkabı ayak sağlığı için önemlidir. O yüzden ki gidip 10 ya da 15 liraya alınan ayakkabılar ayağınız için uzun vadede kalıcı zararlar verecektir. Size o ucuz ayakkabılardan almayın demiyorum. Alın lakin bir tane ana ayakkabı seçmelisiniz. Çoğunlukla işte giyeceğiniz bir ayakkabı ise iş ayakkabısını daha kaliteli bir ayakkabısı tercih etmelisiniz.

Oturduğunuz ev eski ve küçük olabilir. Biraz hayal gücü biraz boya biraz emekle halledebilirsiniz. Kendiniz için iyi şeyler yapın hep çay, kahve içmek yerine arada ılık süt için. Paket yiyecek yerine arada bir meyve yiyin. Yaşam kalitesi maddi imkânlar dâhilinde oluşan unsurlar değildir. Manevi olarak da kaliteyi bulmamız gerekir. Sizi manevi olarak ne tatmin eder önce onları belirleyin. Kitap okumak, çiçek yetiştirmek, araba, kişisel bakım, sinema, örgü, aile… Siz kendinize bir yaşam kalitesi oluşturduktan sonra çevrenizdeki insanlarda kendi yaşam kalitelerini bulacaklar ve daha kaliteli ortamda yaşamaya başlayacaksınız ve işte bu yaşamak diyeceksiniz.

Yaşam kalitesi derken bir bütçe belirleyin ve bu bütçeyi aşmayın. Modaya uyun ama moda kurbanı olmayın. Marka esiri olmak yerine kaliteli ve uygun olanı bulun. Gıda harcamalarında cesur olmaktan korkmayın. Sağlık önemlidir.

Tabii ki bütün bunlar bir gelir istemekte ama sizin için ne gerekli ise önce ona karar verin. Sizin yaşam kalitenizi artırmak için ne gerekiyorsa onlar için bir liste oluşturun. Yavaş yavaş listedekilerin üzerini çizin. Bunu yaptıkça yani kendiniz için bir şeyler yaptıkça yaşam kalitenizi arttığını görmeye başlayacaksınız. Bazı şeyler lüks değil kalitedir. Kaliteli yaşam sizin hakkınız.


Yorumlar

Popüler Yayınlar