Kalite Asla Tesadüf Değildir

Kalite Tesadüf Değildir

 

Kalite: Bir mal veya hizmetin tüketiciyi memnun edebilmek için sarf edilen çabaların tümüdür. Bu aldığımız bir pantolon olabilir, bir beyaz eşya yetkili servisi olabilir, bir yemekhane çalışanları veya hastane, medikal ortamı olabilir. Kalite aslında her yerde olması gereken ve her yerde olmadığı için olan yerleri ayırt edebileceğimiz bir unsur olmuştur.

 

Biz neye kaliteli deriz ya da neyin kaliteli neyin kalitesiz olduğuna nasıl karar veririz? Üzülerek söylüyorum ki ‘para’dır. Yani bir ürünün ya da hizmetin ederi kalitesini belirlemektedir. Bir mekân pahalı ise orasının kaliteli olduğunu düşünürüz. Bir ayakkabı eğer pahalıysa ya da pahalı bir markanın logosunu taşıyorsa kalitelidir! Acaba gerçekten öyle midir? Yani bir şey kaliteli olduğu için mi pahalıdır? Pahalı olduğu için mi kalitelidir?

 

Pahalı bir markanın tüm ürünleri kaliteli midir mesela? Ya da bir hizmet alanında fiyatlar yüksek ise oradaki çalışanların tümü güler yüzlü ve işinin ehli diyebilir miyiz?

 

Evinizdeki eşyaları düşünün; kaliteli olduğunu düşündüğünüz şeylere odaklanın, onu veya onları, nereden edindiniz? Hepsi markalı, pahalı şeyler midir? Ben de benimkileri gözden geçirdim. İstisnai durumlar dışında çoğu bir isme sahip ve hatırı sayılı ödemeler yaptığım şeyler. Elbette içlerinde ekonomik fiyata hiç adını bile duymadığımız kaliteli şeyler var ama bunların sayısı ederli şeylere göre oldukça az.

 

Hizmet sektörüne gelince size birkaç duyumsamadan bahsetmek istiyorum. Uzun yol seyahatleri çok sayıda yapmış kişiler bilir ki, uzun yol da en çok kamyoncu hangi lokantanın önüne durduysa en güzel yemekler orada yapılıyordur. Çünkü sürekli uzun yol aşındıran kamyoncular farklı zamanlarda pek çok yerde yemek yemiştir ama yalnızca en çok beğendiği yerde ikinci kez tekrar gitmiştir. Kime ait olduğunu bilmediğim bir cümle daha var: ‘ben ucuz ayakkabı giyecek kadar fakir değilim!’ Eğer çok yürüyen veya dışarda evden çok vakit geçiren biriyseniz en çabuk eskiyen eşyanız ayakkabınızdır. Eğer ki siz sırf ekonomik olsun diye en ucuz ayakkabıyı alırsanız kısa sürede eskidiğini, o eskirken de ayağınızda kalıcı veya geçici şekil bozuklukları ve rahatsızlıklar bırakacaktır. Bunların aksine gidip en pahalı ayakkabının en kalitesini olduğunu iddia etmiyorum fakat kaliteli olarak nitelendirdiğimiz ayakkabıların ederini bir aklımıza getirelim istiyorum.

 

Kaliteli insan nedir o halde? Bu sorunun cevabı elbette görecelidir. İnsanda kalite beklentinize göre değişiklik gösterir. Benim kaliteli bir insandan beklediğim kendini tanıması, kendisine saygı duyması, ne istediğini bilmesi, bilgi ve kültür açısından kendini geliştirmesi, geniş bakış açısı ve empatiye sahip olmasıdır. Kendine saygı duyan ve ne istediğini bilen insanlar işlerine ve kendilerine verilen görevlere de saygı duyar ve onları en iyi şekilde yapmaya çalışır. Hangi mesleği icra ediyorsa etsin kendine olan saygısından çevresindekilere de saygı duyacaktır. Bu da onu ve yaptığı işi kaliteli kılacaktır ve bu kalitenin de bir bedeli olacaktır. Ücret veya eder bu saygı ve emeğin karşılığıdır. Bu emeklerin karşılığı eğer ortaya kalite koyuyorsa bu paha çok görülmemelidir.

 

Ucuz olan bir şeyin kaliteli olması mümkündür fakat azınlıktır. Bu yüzdendir ki kalite asla tesadüf değildir. Kalite bir emek içerir, birilerinin harcadığı zamanı gösterir. Bu yüzdendir ki kaliteli olduğunu düşündüğümüz şeyler genelde pahalıdır. Kalite standartı oluşturmuş marka ve isimlerin normalden biraz daha pahalı olması biraz fırsatçılık barındırsa da içinde bunu ayırt edebilecek kalitede olmamız gerekir. O zaman ‘kalite’ adı altındaki hizmet ve ürünlere çokça paralar ödemeyiz. Kalite demişken kalitenin ne olduğu hakkında bilinç kazanmak isteyenler, ISO standartlarına bakabilirsiniz. Kalitenin ne olduğunu bilirsek kalitenin tesadüf olmadığını da idrak edebiliriz. Kaliteli zamanlar geçirmeniz dileğiyle, kaliteli kalın.


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar