Güneş


           GÜNEŞ

Gündoğumu mu? Gün batımı mı? Bahar mı? Sonbahar mı? Uyumak mı? Uyanmak mı? Başlamak mı? Bitirmek mi? Cevaplarınızı merak ediyorum. Bazılarının cevaplarını duyar gibiyim. Benim fikrim gündoğumu, bahar, uyanmak ve başlamaktan yanadır.

Her gün doğumu gecenin ardına gelir. Gece karanlık, gece soğuk, gece yalnız. İnsanın yalnızlığı gece gelir aklına. Yanınızda biri uyusa bile uykuya dalamadığınız o anda hissedilir gece. Gün doğumuna en yakın zaman gecenin karanlığının en koyu olduğu zaman derler. Gün yenidir. Gün başlangıç, gün umuttur. Güneş yaşamdır.

Bahar. Bahar sıcaktır. Bahar çiçek, bahar güzel kokudur. Bahar ardında yazı getirir. Güneşli günlere merhaba der. Sonbahar kışı getirir. Sonbahar toz kokar. Sonbahar yazı terk eder. Elbette her mevsim güzeldir. Her birinin tadı başkadır lakin sonbahar bana hep veda gibi gelmiştir. Düşününce ağaçlar bile yapraklarına birer birer veda eder. Yeşilinden vazgeçer. Kahverengi çirkin demiyorum ama yeşil güzeldir.

Uyumak. Uyumak, yorgun değilseniz ya da mecbur değilseniz; çaba gerektirir. Günün yorgunluğunu yük taşır. Bazen bir an evvel uykuya geçmek istersiniz, bir an uyanık kalmak için uğraşırsınız. Uyurken unutmak istersiniz ya da son kez hatırlayıp belki de gözden geçirmek. Uyanmak, yorgun değilseniz ya da mecbur değilseniz kendiliğinden olur. Vücudunuz dinlenmiştir. Yeni güne vücudunuz kendini hazırlamıştır. Unutmak istedikleriniz veya hatırladıklarınız artık bilinçaltınız karanlık odasından çıkmış güneş ışığı girmiş odanıza ellerinize bırakılmıştır.

Başlamak. Başlamak yeni bir şeydir. Hevesi de beraberinde getirir. Siz hiç yeniden bitirmek diye bir deyim duydunuz mu? Başlamak hevesle gelir. Elbette her başlangıç iyi veya mutlu bitmiyor ama umutla başlıyor. Her başlangıç keyifli her bitiş hüsranla sonuçlanmıyor. Tam tersi durumlar da mümkündür. İstisnalar elbette var. Anlatmak istediğim, her seferinde içimizde bir yerlerde; ‘belki bu sefer …’ umuduyla yeniden başlamaktır.

Bahar sabahında gündoğumuna uyandıysak eğer güneş bize umut getirmiştir. Umuda sarılalım, yeniden başlamaya heves edelim, güneşe yetişmeye çabalayalım. Yine bir bilindik deyimlerle bitirelim. Gün doğmadan neler doğar, sabah ola hayrola… Güneşli günlere uyanmanız dileğiyle…



Yorumlar

Popüler Yayınlar