Okuma Halkası

Kitap Okuma Halkası

 

Kitap okuma halkası, kitap okuma alışkanlığı kazanmak ve daha çok kitap ve bakış açısı tanımak adına geliştirdiğimiz bir sosyalleşme halkasıdır. Üniversiteden yakın arkadaşlarımızla başladığımız faaliyet zamanla kişi değişikli ve yöntem değişiklikleriyle bugünkü halini aldı. Günümüzde okumak çok da rağbet gören bir aktivite değil maalesef. Otobüs duraklarında ya da toplu taşıma araçlarında beklerken elindeki telefonla sosyal medya arşınlayanların sayısı kitap okuyanlarınkine göre oldukça fazla.

 

Kitap okuyan sayısının oldukça az olduğu şu günlerde bir avuç insan olarak buna meydan okuyoruz. Ne mi yapıyoruz? Öncelikle herkes bir şeyler okuyor roman, makale, öykü, köşe yazısı vs. herkes ne okumak istiyorsa onu okuyor. Sonra hepimizin içinde olduğu bir iletişim grubumuz var. Bu grupta çoğunluğun bitirdiği veya bitireceği tarih belirleyip o tarihin gün içerisinde de uygun bir saat kararlaştırıyoruz. Önceden bu toplantıları yüz yüze yapıyorduk fakat malumunuz covid-19 virüsü sebebiyle artık görüntülü konuşma sohbetleri yapıyoruz. Toplantı başlama saatinde bir gönüllü herkesi görüntülü arayarak bir konferans görüşmesi başlatıyor. İlk başta selamlaşma ve genel bir başlangıç yapıp yine bir gönüllü ilk anlatıma başlıyor. Anlatım sırasında okuduğu şeyin yazıldığı dönem, yazarı, türü, dili, ifade şekli gibi konular değerlendirerek ifade ediliyor. Anlatım bittikten sonra okuduğu şeyi tavsiye edip edilmeyeceği veya önceliği gibi önermeler yapılıyor. Eklemek istediği şeyler olan veya sorusu olanların sorusu alınır ve sonra sıradaki okuyucuya geçilir.

 

Toplantılar ortalama 10 günde bir oluyor, yani ayda toplam 3 toplantı. Toplantı saatleri her zaman herkese uyum sağlayamıyor o yüzden çoğunluğa uyum sağlıyoruz. Bazen o toplantıya kitabını yetiştirememiş ya da bir şeyler okumaya vakti olamamış olan bireyler yine de toplantıya katılım sağlayıp okuyanları dinlemek istiyor. Bu da halkamızın ne okumaya açlık seviyesini gösteriyor. Kaldı ki aksilikler ya da elde olmayan sebeplerde toplantıya katılmayanlar da olabiliyor. Toplantılarımızda yoklama almıyoruz. Toplantıya katılımın tamamen gönüllü olması en büyük motivasyonumuzdur. Yoksa kimse kimseye okuma zorlaması yapamaz. Aksi halde hem düzenli olarak okuma yapamayan hem de gruptan çıkmanın ayıp olacağı düşünüldüğü durumların da önüne geçmiş olunur gönüllülük sayesinde.

 

Bizim amacımız ‘haydi çocuklar okuma saatine’ değil de ‘senin okuduğun o kitabı ben de çok merak ediyorum, bahseder misin biraz?’, ‘bak ben bunu okudum, senin de ilgini çekeceğini düşünüyorum, mutlaka sen de okumalısın’ gibi cümleler sarf etmek. Bir toplantıda 5 kişi varsa 5 farklı kitap 5 farklı bakış açısı demektir. Öyle ki bazen aynı kitabı daha öncesinde okumuş kişilerle de karşılaşılabiliyor. Bu da aynı yöne farklı açılardan bakmanın lezzetini veriyor.

 

Okuma halkası bir toplantıda size birden fazla bakış açısı, oldukça yoğun kelime dağarcığı ve geniş bir okunulacaklar listesi oluşturuyor. İçinizde ben ‘okurum’ diyen varsa bize katılmanızı rica ediyorum. Aktif okuyucu halkasına katılmak isteyenler bulunduğunuz web sitesine yorum bırakabilir veya birnevideniz@gmail.com adresine e-posta atabilirsiniz. Aktif okuyucu olan herkese grubumuz açıktır. Sağlıcakla ve okumakla kalın.


Yorumlar

Popüler Yayınlar