Avutsun Bahaneler

Avutsun Bahaneler

 

Bahane: kişinin gerçeği gizlediği ya da yapmak istemediği şeyler karşısında sunduğu eylemler tümüdür. Bahane günlük hayatta çokça kullandığımız zaman zaman ölçüsünü kaçırdığımız olgudur. Bahanelerin, motivasyonun tam karşısında yer aldığı zamanlar da olabiliyor. Şimdi en son ne zaman ne gerekçe ile bahane ürettiğinizi hatırlayın ve bahanenin hayatınızdaki yerini düşünün.

 

Tembellik: herhangi bir faaliyet gösterebilecek yetiye sahip olup isteksizlik üzerine harekete geçmeyi reddetme durumudur. Tembeller genelde tembelliklerini gizlemek için bahanelere başvururlar. Peki sizin bahaneleriniz tembellik üzerine mi sunulu?

 

Sabah uyandığınızda koşu ya da yürüyüşe çıkmamanızın sebebi ne? Dolabınızda birbirine karışmış kıyafetleri düzeltmemeniz, elinizdeki kitabı günlerce sürdürüp bir türlü bitiremeyişiniz, uzun zamandır aramanız gerektiğini bildiğiniz ama aramak için bir türlü bulamadığınız o zamanın, sebebi nedir?

 

Bana öyle geliyor ki bahane ilişkilerdeki saydamlığı yitiriyor. Yapmak istemediğiniz bir eylemin arkasındaki gerçek ile sunduğunuz gerekçe arasındaki fark ele alalım. Gerçekte hissettiklerimizi tüm çıplaklığıyla aktaramayıp bir çeşit yalanlara başvururuz ya da bahanelere. Aslında sahip olduğumuz fikirler gizleriz. Oysa açıkça neden gelmek istemediğimizi söylemek ilişkilerimizi daha şeffaf kılabilir ya da birbirimizi daha doğru tanımamıza yardımcı olur.

 

Hiç başarısız hissettiğiniz bir zaman da başkasının başarısına gıpta ettiğiniz bir durum oldu mu? Neden başaramadığınızı düşündüğünüzde aklınıza gelen şeyler gerçekler mi yoksa uydurduğunuz bahaneler mi? Bazı durumlar var ki uydurduğumuz bahanelere biz bile inanıyoruz. Bahaneler gerçeklerin yerini alıyorlar ve bizi avutmaya başlıyorlar.

 

Kalkıp bir şey yapmamız gerekiyorsa kalkmalı ve bir şey yapmalıyız. Yapmadıysak ve olumsuz sonuçlara karşılaştıysak bunun sebebi ne yakın çevremiz ne de başka insanlardır. Sadece bahanelerle kendini avutan üşengeç kimselerdir. Buna karşılık kendi bedellerini de kendileri ödemelilerdir. Bunu göze alabiliyorlarsa üşenmek ve tembellik etmeye lüksleri var. Aksi takdirde bahanelerle avunmaktan öteye gidemezler.

 

Hataları ve başarısızlıkları bahanelerle örtmekten vazgeçip hareket etmeliyiz. Bir şey yapmalı, bir şeyler yapmalı. Harekete geçmeli ufak da olsa azar azar da olsa eyleme geçmeli. Okumalı, yazmalı, çokça dinlemeli. Yürümeli, bolca düşünmeli. Düşündüklerini de motivasyon aracı olarak kullanmalı. Yoksa bahanelerle avunup duracağız. Tembel insanları avutsun bahaneler, avutsun avutabilirseler. Biz harekete geçelim. Bahanelere ihtiyaç duymayacağımız çalışkan günlere... Hoşça kalın.


Yorumlar

Popüler Yayınlar