Dikkat(!) Sürpriz Çıkabilir

Dikkat Sürpriz Çıkabilir

 

Sürpriz: hiç beklenmedik anda ortaya çıkan kişiyi sevindiren ya da üzen olaydır. Tanımdan anlaşıldığı üzere sürpriz sadece olumlu veya sevindirici durumlar için değil üzücü durumlar için de geçerlidir fakat toplumuzda genel olarak olumlu, sevindirici şeyler üzerinden yorumlanır. Sürpriz beklenmeyen zamanda gerçekleştiği için kişide heyecana neden olur. Günlük hayatın monotonluğu içinde biraz hareketliliğe, olumlu olan sürprizi tercih etmelerinin nedenidir diye yorumluyorum.

 

Sürpriz yapan kişinin amacı şahsı mutlu etmek ise plan programı çok iyi yapmalı. Detaylı hazırlık içinde olmalı ki olası senaryoları öngörebilmeli. Alt tarafı bir sürpriz, atomu parçalamıyoruz nedir yani? Örnekle açıklama yaparsak daha iyi anlaşılır diye umuyorum. Diyelim ki farklı şehirde yaşayan birini ziyaret edip ona sürpriz yapmak istiyorsunuz. Siz ulaşımı hazırladınız, sizi ilk gördüğünde vereceği tepkiyi bile bir beklentiye iliştirip hazırladınız her şeyi kafanızda ve eyleme geçtiniz. Bakkalım sürprizin yapılacağı kişi buna hazır mı? Planı hafta sonuna hazırladınız varsayalım, iki gün için. Hafta sonu şahıs müsait olacak mı? Mesaisi çıkabilir, dersi olabilir, kafa dinlemesine ihtiyacı olabilir, başka biriyle plan yapmış olabilir ya da en başta psikolojisi buna hazır mı? Maddi durum mesela sizin onun için onca yaptığınız şeye karşılık o da size bir jest yapmak isteyecektir ama bütçesi şu an buna hiç uygun değildir. Sürpriz yapacak kadar yakın olduğumuz biriyle aramızda paranın lafı mı olur canım sen de! Olur, arkadaşlar olur. Günümüzde bireysel yaşamlara evrilirken insanlar birbirleriyle yardımlaşmayı azalttı. Artık daha az insan karşılıksız iyi şeyler yapar oldu. Bu yüzdendir ki insan psikolojisi yapılan iyilikler altında ezilmemek için ufak da olsa bir şeyler yapmak isteyecektir.

 

Sürpriz yapılan kişi gözünden bir pencere açalım. Hafta sonu için cebinizde ay sonuna kalan biraz para ile cüzi miktar bir program yapıp sonra eve geçip kafa dinlemek istiyorsunuz. Bir kitap okursunuz ya da hiçbir şey yapmadan televizyonda miadı dolmuş bir dizi izlerken kumanda göbeğinizde uyuyup kalmak istiyorsunuz. Bütün bir haftanın yorgunluğu ve stresini bu şekilde atmak ve sadece pineklemek istiyorsunuz. Bilin bakalım bu hafta sonu sizi ne bekliyor? Sürpriz! Sizi düşünmesi ne güzel sizin için bir şeyler yapmış olması. Elbette ki düşünülüyor olmak çok güzel bir his. Tarif edilemez bir mutluluk. Sürprizi sizin hafta sonu programınızı göz önünde bulundurarak yapılmış olsa daha iyi olmaz mıydı? Sürpriz yaparak sizi düşündüğünü gösteren kişi keşke sizin ne yapmak isteyebileceğinizi de düşünme inceliğini gösterse idi?

 

Sürpriz yaparken karşı tarafın ne kadar mutlu olacağını mı düşünüyorsunuz yoksa sizin ne kadar mutlu olacağınızı mı? Hediye sürprizi yaparken bunu onun beğeneceği bir şeyi mi tercih ediyorsunuz kendi zevkinizi mi? Mekân sürprizi seçerken onun hoşlanabileceği mekân onun sevdiği yiyecek içeceğe göre mi karar veriyorsunuz, kendi damak tadınıza göre mi? Sözüm ona sürpriz karşı tarafı heyecanlandırmak onu mutlu etmek için yapılan bir şey. Peki, siz sadece onun mutlu olacağı bir yerde kendi refahınızı göz ardı edebilecek ödüne sahip misiniz? Değilseniz bu sürpriz sanki daha çok orta yolu bulan bir sürpriz gibi. Öyle ise ‘sürpriz senin içindi’ söyleyişi biraz çarpıtma gibi kalıyor.

 

İyi planlanmamış ve karşı tarafı yeterince tanımadan yapılan sürpriz biraz da olsa manipülasyon barındırır. Ona sormadan onun yerine plan yapmak olacaktır sürpriz yapmak. Sürpriz yapmadan önce sürprizi gerçekten düşünmek gerekir. Kafamızda mükemmel hazırladığımız sürprizde, karşı tarafın nasıl hissedeceğini bile tasarlayıp olumlu bir beklentiye girmek hata olacaktır. Olabilecek ters tepkiler ve yanlış anlaşılmalar sürpriz hazırlayan kişinin sorumluluğunda olmalıdır. Sizin hazırladığınız sürpriz sizin kafanızda yaşandığı gibi olursa ne âlâ fakat tepkiler beklentilerinizi karşılamazsa bu da sizin sorununuz olmalıdır. Sizin istediğiniz zamanda, sizin istediğiniz yerde, sizin istediğiniz tepkiyi vermezse ona kızamazsınız. Bu haksızlık olur. Bu sizin sürpriziniz(!) olacaktır. Neticede bu da sizin hiç beklemediğiniz bir anda olumsuz gerçekleşen bir olay. Olumlu sürpriz yapmaya giderken olumlu sürprizle karşılaşmak; sürpriz!

 

Sürpriz tehlikeli ve riskli bir durumdur. İyi düşünülmeli, detaylı plan yapmalı ve karşı tarafı iyi tanımalısınız. Oluşabilecek huzursuz sonuçları göze almalısınız. Yazar tavsiyesi, büyük sürpriz büyük risk; küçük sürpriz küçük risk. Büyük büyük sürprizler yapmaktan kaçının, küçük sürprizleri de iyi düşünün.

 

Hayatımız boyunca da acaba biri bize sürpriz mi yapacak diye bekleyebiliriz ama psikolojilerimizi de buna hazırlarsak fena olmaz. Dikkat! Sürpriz çıkabilir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar