Temizliğin Cinsiyeti Nedir?

Temiz: kirli, ya da leke bulundurmama durumudur. Temizlik ise temiz olma durumudur. Yemek yediğimiz atıklı bulaşıkları yıkamak, yer, koku ve hastalığa neden olabilecek bakteri ve virüs olarak vücudun yıkanması, yaşadığımız ortamı nefes alabilecek düzeyde havalandırmak, kirlerin hepsini atmayı kolaylaştırarak bir araya getirerek süpürmek... Daha nice örnekler...

 

Temizlik olmazsa virüsler, bakteriler ya da bizim gözle göremediğimiz mikroplar hastalıklar sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Temizliğin başında kişisel temizlik gelir: diş fırçalamak, el yıkamak, duş almak, saç taramak, tıraş olmak vb. Önce kişisel temizlik ve bakım sağlanır sonra çevresel temizlik sağlanır. Yattığınız yatağın çarşaflarını değiştirmek, odamızı toplayıp havalandırmak, mutfağı temizlemek, arabayı ya da bahçeyi temizlemek ve son olarak gelecek için çevre temizliği. Aslında çevre temizliği sona bırakılacak bir konu değil ama daha ellerini bile yıkanmayan insanlar için bu konuyu en temelden ele almak istedim.

 

Şimdi buraya kadar okuduklarınızdan temizliğin bir cinsiyeti olduğunu düşündünüz mü? Temizlik bir cinsiyet olsaydı ne olurdu? Kadın mı? Neden? Erkekler pis midir?

 

Kimseyi kışkırtmadan ve ülkede yanlış anlaşılmış feminizmi körüklemeden neden temizliğin bir cinsiyeti olsun? Temizlik temizliktir. Çalıştığın masanın etrafını temiz tutmak o masada çalışana özgüdür. Kullandığın tuvaleti ya da dışkıladığı kısmı temizlemek kişinin kendi görevidir. Nasıl bir başkası gelip senin dişlerini fırçalayamaz söz konusu temizlik ise yaşanılan ortamı temiz tutmak o ortamda yaşayan kişinin görevidir. Atasözü der ki: aslan yattığı yerden belli olur ama demez ki: dişi aslan yattığı yerden belli olur. Yani aslanın dişi ya da erk olmasına gerek yoktur. O aslan orada yattı ise orayı o aslan temizlemelidir.

 

Bu dişi/erk algısı avcı-toplayıcı toplumların doğum yapan dişilerin kısa süreli güçten düşmeleri ve korunmaya muhtaç olmaları ile avlanma görevini erkek olanlara bırakmıştır. Erkek olan avlanma sırasında fazla çaba sarf ettiği için mağaraya geldiğinde erkeğe göre daha dinlenmiş durumda olan dişinin avı yiyecek halde hazırlaması olası bir tutumdur. Günümüze de bu tutum erkek işe gidip yiyecek için gerekli olan parayı kazanır ve kadın evde olduğu için yiyecek hazırlığı ve temizlik sağlayabilir. Bunu anlayabiliriz fakat kadın da erkek de avcı ise bu durumda şartlar eşitlenmez mi? Üstelik dişi olan doğum yapmış ve bir de yavru var ise bu durumda görev paylaşımı neye göre yapılır? Hem yiyecek hazırlığı hem yavru bakımı hem de temizlik tek bir kişiye verilebilir mi? O evde iki aslan yaşıyor ise o evi iki aslan temizlemelidir. Dişi veya erk değil.

 

Toplumsal formlar öyle güzel oturmuş ki bilinç altına tanımlar ve beklentiler dillere pelesenk olmuş. Bir iş yerinde tozlanmış bir masa görüldüğü zaman "bir de kız olacaksınız, neden silmediniz bu masayı?" sorulabiliyor. Neden ki? O masanın tozunu almak neden bir kız görevi olsun. Orası bir iş yeri ve bir yerin silinmesi gerekiyorsa öncelikle o görevin bir sahibi varsa sorumluluk ondadır yoksa o an işi olmayan ya da gönüllü olan birinin sorumluluğunda olmalıdır. Bunda dişilik ya da erkeklik nerede?

 

Dünya dönüyor ve değişiyor. Artık toplumlar avcı-toplayıcılıktan geçim sağlamak için ya da başka bir amaçlar herkesi çalışmak durumuna getiriyor. Herkes çalışıyor, herkes kazanıyor ve herkes kirletiyor. O zaman herkes kendi temizlemeli. Temizliğin bir cinsiyeti yoktur. Sadece konfor alanlarından dışarı çıkmak istemeyen tembel insanların sorumluluklarını yıkacak ve suçlayacak başka birini aramasından kaynaklanır. Siz o, daha kendi avını bile yakalayamamış bu yüzden sağa sola kükreyen aslan görünümlü kediciklerden uzak durun.

 

Madem artık avcı-toplayıcı bir toplum değil de çalışan, kazanan, getiren, yiyen ve kirleten bir toplumuz, o zaman temizleme zamanı. Bugün de pazar temizlik yapmak için izin günü iyi bir gün. Haydi aslanlar kolay gelsin. İyi pazarlar.


Yorumlar

Popüler Yayınlar